Assalamualaikum..
Hari ni kite belajar buat apam balik.. Al kisah nya... mula-mula g Tunas Manja nk beli barang lain tp ternampak jagung krim dlm tin..pastu kt tin tu ade gambar apam balik... Haaa jadi lahh keinginan tuk mencuba dengan membuak-buak nya tuk buat si apam balik!! Maka dengan itu bermula lah misi membuat..... Okehh dah dah kembali pd tajuk utame.. Hahaha berangan xabis-abis!!
So...buat lah..bg ayah rase.. Ayah ckp Best!!! So ayah request tuk buat lagi skali.. Senang + mudah sangat!
Bahan-bahan :
2 cawan Tepung gandum
1/2 cawan Gula
4 sudu kecil Serbuk Penaik
1/2 sudu kecil Garam
2 cawan Susu segar
1/2 cawan Minyak
2 biji Telur
1 tin Jagung Krim
Kacang kisar
Cara pembikinan ( bibik indon ) :
1. Gaulkan tepung gandum,sebuk penaik, gula, garam
2. Buatkan lubang ditengah-tengah campuran td dan masukan susu segar, minyak, telur
3. Kisar kesemua bahan dengan menggunakan mixer tp jgn terlalu lame
4. Panaskan kuali non-stik dengan meletakan sedikit mentega (xnak bg melekat)
5. Tuang adunan sesenduk sambil membuat bulatan.. Jangan tebal sangat nnti kulit je garing tp dlm x
6. Taburkan sesudu jagung krim ke atas adunan yg di bakar didalam kuali td
7. Taburkan gula sedikit dan kacang kisar
8. Tutup kuali seketika
Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Blognya nice. Resepnya menarik:)
ReplyDeleteJika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)