Ramadhan ke-5
Bahan-Bahan Roti Jala (7-10 orang makan) :-
- 450gm Tepung Gandum
- 450ml Susu Segar
- 450ml Air Mineral
- 3 Biji Telur
- 1 sudu kecil Garam
- 1 sudu kecil serbuk Kunyit
- 2 sudu besar Mentega/Planta
- Lidi
Cara-cara Membuat Roti Jala :-
- Ayak tepung gandum bersama garam dan serbuk kunyit
- Cair kan mentega/planta dalam kuali yg panas
- Buat satu lubang besar pd tepung gandum
- Masuk kan telur yg telah dipukul, susu segar, 1/2 dari mentega, 1/2 dari air mineral di tengah ruang campuran tepung gandum bersama garam dan serbuk kunyit td
- Sebati kan adunan td supaya tidak berketul-ketul
- Masuk kan 1/2 dari mentega dan air mineral
- Jika warna acuan tidak begitu kuning boleh tambah kan serbuk kunyit
- Jika adunan pekat boleh tambah kan air mineral supaya senang untuk dibancuh nanti
- Panas kan kuali..guna kuali non-stick yang leper
- Masuk kan sesenduk adunan ke dalam acuan berlubang tiga (seperti rajah diatas) hehehe..cam paper final exam plak ase :p
- Cuba jala di dalam kuali..jangan angkat tinggi-tinggi acuan tiga mata tu nanti acuan akan menjadi bintik-bintik bukan menjala panjang..
- Di sini lah fungsi LIDI...cucuk pada lubang jika adunan tersekat-sekat
- Buat bentuk sesuka hati anda..balik kan..xperlu masak lama pun..
- Angkat..letak dalam piring dan lipat mengkut bentuk yang anda suka :)
- SeLaMaT MenCuBa!!!!
No comments:
Post a Comment
thhnxxx coz sudi bace n melawat blog saye :)
lau nk komen..sila laa~